lauantai 29. kesäkuuta 2013

Kuvia Lapista

Viikko vierähti pohjoisen reissulla. Pari päivää oltiin ensin Oulussa ystäviä tapaamassa ja sitten ajettiin Kilpisjärvi-Norja-Ranua-koti-reitti. Asuntovaunun kanssa meni kaikki hyvin, ilmat oli hyvät eikä itikatkaan kiusanneet. Oli ihan mahtava reissu, kyllä pohjoisemmassa on ihan oma tunnelmansa. Ajokilometrejä tuli 2400, nyt viihdytään taas kotona vähän aikaa.


Portaat Saanalle
Saanan huipulle on 4 km matkaa, ei mikään helppo reissu mutta ehdottoman kannattava!
Porotokka saartoi meidät Saanalla
Norjassa
Keskiyön aurinko valaisee Kilpisjärvellä
Ranuan eläinpuistossa

torstai 20. kesäkuuta 2013

Betonitöitä

Tässä olisi betonitöitä näytillä. Niitäkään en ollut ennen tehnyt joten tietysti hurahdin siihenkin! Nyt on 30 kg betonia pistetty menemään, 25 kg säkki on vielä odottamassa tuolla kun taas ehdin.........


Tuo aaltoileva kulho on valettu muoviseen kuppiin joka ei sitten irronnutkaan, joten siihen se jäi. Pitsilaatta on tehty niin, että silikonisen piirakkavuoan pohjalle lätkäisin pitsiliinan ja betonia niskaan. Se irtosi ihan plopsahtamalla kerralla. Myös ruusuisia silikonimuotteja kokeilin. Hiekkamuotteja ja vaikka mitä voi käyttää.  Kaksi muuta kulhoa on tehty koreihin, niistä jäi tosi kaunis pinta. Saappaat on kumppareihin valettu ja tarkoituksenani on päällystää osa mosaiikilla sitten joskus.


Raparperin lehti on laitettu hiekkakasan päälle ruoteet ylöspäin ja siihen betonia päälle. Kukas se taas on uteliaana nenunsa kanssa? Lehti on tuossa läikikäs vielä, mutta se kuivuu kauniiksi ja sileäksi.


Betonityöt on tosi helppoja: Rautakaupassa myydään sementtilaastin nimellä betonia joka on käsittääkseni samaa kuin hienobetoni. Siinä on koodi S30. Karkeammassa betonissa on S100. Sekin käy ihan hyvin, mutta pinnasta tulee vähän karkeampi koska siellä on karkeampaa mursketta seassa. Kokeilin sitäkin saappaaseen. 25 kg säkki maksoi K-Raudassa reilut viisi euroa, joten kallista tuo ei ole.

Betoniin sekoitetaan vettä niin että siitä voi muotoilla pallon, joka sitten kädellä hetken päästä alkaa löystyä eikä pysy enää koossa. Hanskat ja hengityssuojain on tarpeen. Minä sekoitin betonin ämpärissä käsin. Jos tekee isomman satsin niin voi laittaa porakoneeseen sen.. mikäs se sauva nyt onkaan, tiedätte varmaan. :) Jos tekee kulhoa tms, täytyy olla sisämuotti myös joka painetaan betoniin, sitten siihen laitetaan painoksi esimerkiksi hiekkaa. Parin päivän päästä työ irroitetaan VAROVASTI muotista, niin että ei kosketa betoniin vaan yritetään suostutella muottia ikäänkuin venymään. Myös veistä voi ihan varovasti kokeilla. Jos muotin ja betonin väliin saa vettä tai paineilmalla kunnon paineen, se irtoaa paremmin. Riippuu ihan muotista. Kelmua ja rasvaa voi myös koittaa ennen valua.

Harmi kun en ottanut työvaihekuvia, mutta netissä on kyllä hyviä ohjeita, mm. täällä

Sementin ja betonin ero on se, että kun sementtiin lisää hiekkaa, siitä tulee betonia. Selvitinpähän tuonkin asian kun olen joskus sitä ihmetellyt.

Kokeilkaahan, nuo on pihalla ihania koristeita. Tämä kirjoitus on kiireessä laadittu, älkää välittäkö jos tämä on vähän sekava selostus :)



Kesäisiä oloja teille, nää lähtis vaunuilemaan :)

lauantai 15. kesäkuuta 2013

Puutöitä ja asuntovaunuilua

Pari viikkoa sitten meillä oli koulussa neljän päivän puutyöjakso. Minun lähtötasoni oli ala-asteen pienet puutyöt sekä 15 vuotta sitten tehty korkea laatikosto ja sekin miehen kanssa yhdessä. Muistan että silloin jyrsin laatikoiden reunoja, mutta muuta muistikuvaa ei asiasta olekaan. Halkoja olen hakannut ja sirkkelillä jotain leikannut, siinäpä taitaa olla kaikki kokemukseni puusta. Teini-ikäisenä haaveilin puusepän ammatista kuten monesta muustakin, mutta puupölyallergia viimeistään romutti tämän ammatin opiskelun.


Aloitettiin helpoilla voiveitsillä, että sai tuntumaa puuhun ja hiomiseen sekä vannesahan käyttöön. Mulle oli hyvä että lähdettiin alkeista, ehdin samalla miettiä minkä väsäisin varsinaisena työnä. Olen haaveillut pystykerinpuista joiden avulla saa esim. trikookuteita kerittyä ilman että toisen tarvitsee pitää käsissään vyyhtiä tai että se menisi solmuun. Opettaja ei ollut ennen moisia puita nähnyt, mutta lupasi että osaan sellaiset tehdä kun vaan keksin mitat. Opettajan avulla niistä sitten tulikin oikein toimivat ja tulevat kyllä käyttöön.


kerinpuut
 
Voi sitä riemua kun taas opin uutta. Mutta tämä kaikkihan ei olisi mahdollista jos en olisi saanut opiskella nyt jo kolmatta vuotta kädentaitoalaa. Joten älkää lannistuko jos tuntuu että "muut osaa ja minä en". Työssä ollessani en saanut mitään aikaan eikä ollut voimia edes opetella uusia juttuja, virkkasin ja neuloin vaan. Hyvällä opetuksella ja ajan kanssa kuka tahansa oppii mitä haluaa. Ainakin lähes mitä haluaa. Minä en oppisi laulamaan kauniisti tai soittamaan pianoa vaikka kuinka olisi pätevä opettaja. Nämä ajatukset on omistettu erityisesti entiselle kollegalleni, joka tunnistaa tästä itsensä. :)


Meillä on asuntovaunu. Yli vuosi ollaan siitä haaveiltu ja mies on selannut nettiä kuukausikaupalla, keväästä asti erityisen paljon. Nyt hän myi moottoripyöränsä pois ja löysi ihan kivan ja pienen vanhemman vaunun. Enkä yhtään vihjaillutkaan pyörän myymisestä, se oli ihan miehen oma idea. Vaunu oli melkoisen likainen, mutta nyt perusteellisen kuuraamisen jälkeen se tuntuu oikein kodikkaalta. Varsinkin kun heitin ensimmäisenä kaikki vanhat tekstiilit roskiin.



Tehtiin neitsytmatka vaunulla viikko sitten ja hyvinhän tuo kulki perässä ja uni maittoi. Pian lähdetään pohjoista kohti sillä joten verhojen kanssa tulee kiire! Eilen ompelin vanhoista tyynyliinoista tilapäisverhot, ettei ihan näyteikkunassa olla. Ihan söpöthän nuo edesmenneen isotädin nuorena kirjomat tyynyliinat on. Vielä puuttuu päätyikkunoista verhot, panikoin niiden kanssa mutta ainahan sinne voi vaikka lakanan heittää yhden reissun ajaksi. Kai.

 
Mukavia kesäpäiviä kaikille ja nautitaan luonnosta.

torstai 13. kesäkuuta 2013

Testi

Hei vaan, älkää välittäkö tästä kirjoituksesta, teen vaan erään kokeen. Voi kun joku opettaisi mulle tätä blogihommaa, kun itse oppineena ei oikein ole vielä homma hanskassa. Ehkä joskus..

hilma coton

tiistai 4. kesäkuuta 2013

Paperipöllöt spreijaamalla

Helteessä on hikoiltu ja pakko viilentää itseään välillä pimennysverhojen takana sisätiloissa. Latailen sitten tänne kuvia, mitäs muutakaan niillä kaikilla kuvilla teen joita päivittäin napsin joka tapauksessa.

Tietääkö joku mitä on paperin spreijaus/paperispreijaus? Koulukaverini tietysti tietävät. Lyhyesti selittäen tehdään ohutta paperimassaa joka värjätään ja ruiskutetaan puuvillakankaalle joka on pingotettu kiilakehyksiin. Laitan kuvia josta näkyy tuo homma.



Yritin päästä helpolla ja tein itse kaikkein pienimmän työn, mutta yhteensä  kahdeksan suihkutuskerrosta antoi haastetta ihan tarpeeksi. Värejä olisi voinut olla vaikka vaan kaksi. Värit suihkutettiin vaaleasta tummaan, eli mustan laitoin viimeiseksi. Silmät töpötin lopuksi. Jokaisen spreijauskerroksen jälkeen laitettiin makulatuuripaperista esto viimeksi spreijatun värin niihin kohtiin, joissa haluaa värin jäävän näkyviin.

Kirsi teki näin kauniin työn, olisipa mukava näyttää muidenkin työt, mutta ei oikein ole valtuuksia sellaiseen.


Täytyy sanoa ettei ole mun tekniikka. Se muistuttaa liikaa vahabatiikin epämääräisyyttä ja on sotkuista ja kovaäänistä. Voisin toki tehdä toistekin, mutta ei lukeudu lemppareihin. En pidä tuosta kraaterimaisesta pinnasta, siksi en halunnut suunnitella mitään kodin seinälle. Pöllöt päätyivät puun oksalle.

Ja pari kukkaista kuvaa, lähes jokainen kasvi on nyt kukassa.





 Hei kuka jää kotiin odottamaan
Ja kuka tulee sieltä hakemaan
Mene ulos katsomaan mikä sää
Mikä kesä!

Tästä kesä voi alkaa
Nosta tanssija jalkaa
Kohta pääset rytmiin
Hypnoosiin ja transsiin
Päättymättömät illat
Polttamattomat sillat
Aamuhetken taikaa
Keskikesän aikaa

-Valvomon Mikä kesä :)


Mukavia hellepäiviä kaikille, ja niille jotka eivät kestä kuumuutta lähetän viileitä tuulia täältä päin.