tiistai 22. heinäkuuta 2014

Mosaiikkiruukut ja -kranssit sekä kesäkukkaset

Helteiset tervehdykset. Mulla on nyt tästä päivästä lähtien tauko mosaiikkitöistä, ei vaan huvita toistaiseksi. Nyt olen virkkaillut tiskirättejä (joiden ihanuutta en ymmärrä vieläkään) ja kaikenlaista menoakin on riittänyt. Sen enempiä höpöttämättä esittelen viimeisimmät ruukut ja muut.

ruukku laatoista
Ruukun takamus, halkaisija n. 25 cm
mosaic pot
Ruukun etumus, ruusukuppi palasina :)
mosaic pot
Edellisen mosaiikkipostauksen sydänruukun toinen puoli, lahja ystävälle
Tällaisen kranssin tein lasimosaiikin palasilla

Mosaiikkikranssit, sininen on pari vuotta sitten värkätty

Loppukevennyksenä esittelen teille viherpeukaloni tuloksia. Viherkasvit heitin jo pihalle odottelemaan ihmeparannusta ja kesäkukatkin ovat osittain samassa jamassa. Joku voisi hakea multa nuo saattohoitopotilaat ja saada ne vielä herätettyä henkiin.

Valkoista ja punaista markettaa, löydätkö kuvasta valkoisen kukan? En minäkään..
Tuoksuherneitä olen vaalinut ja hoivannut, ne selviävät! Ehkä.
Voi raasut
Perennakimppu sentään on hieno, kun sen kuvaa heti kukkaset poimittuaan

Nyt olen tosi väsynyt, laitan koneen kiinni ja teen japanilaisia ristikoita pihatuolissa loppuillan. Hyvää viikon jatkoa kaikille.

H

maanantai 14. heinäkuuta 2014

Santerin leivokset

Lupasin viimeksi leivonta-aiheisen jutun. Meillä oli aivan mahtavan huikean fantastisen ihana perhejuhla lauantaina. Leivoin juhliin Santerin leivoksia, joita olen kerran aiemmin tehnyt ehkä 15 vuotta sitten.
Leivokset on tosi imeliä, mutta todella makoisia, kaikki tykkäsivät kovasti. Kinuskin keittämiseen meni ennätysaika, yli tunti. Meinasi jo usko loppua, mutta viimein se alkoi saostua (sanotaanko se niin..?).

Avaan teille hieman keittokirjaani, jonka aloitin 18-vuotiaana naimisiin mentyäni. Se on kulahtanut ja välit pursuaa irrallisia tulosteita ja lehdistä revittyjä ohjeita. Lapsena ihmettelin äitini keittokirjaa, jonka välit olivat täynnä lippusia ja lappusia. Ei ole omena kauas pudonnut, samanlaiselta sotkupesältä näyttää oma kansioni, jauhoja ja rasvalänttejä sivuilla. Nykyisin en sinne juuri kirjoittele, vain silloin kun keksin jotain lennossa, muuten kaiken löytää netistä.

Sain jotain selvää vanhasta ohjeesta, loput arvasin




Tässä ohje tulkattuna:

Muropohja:

3½ dl vehnäjauhoja
3/4 dl sokeria
175 g margariinia (juhliin leivotaan voilla!)
ripaus suolaa

Nypi ainekset taikinaksi, painele matalaan vuokaan ja pistele haarukalla.
Paista 175° C 25-30 min.

Kinuskitäyte:

125 g margariinia (voita!)
2 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
½ dl siirappia (en laittanut)

Sekoita aineet (paksupohjaisessa?) kattilassa ja keitä kunnes seos sakenee.

Kuorrutus:

185 g taloussuklaata

Kuvateksteistä löydät lisää valmistusohjeita.

Paistettu muropohja, tein isomman annoksen, siksi iso pelti
Tästä alkaa kinuskin keittäminen
Kinuski on valmista kun se ei liukene veteen vaan jähmettyy..
.. ja/tai sen pintaan jää näkyviin viiva
Kinuski levitetään muropohjan päälle ja annetaan jäähtyä
Suklaa sulatetaan vesihauteessa
Piirtelin suklaan pintaan viivoja haarukalla ja veitsellä, sitten jäähtymään ja leivokset on leikkaamista vaille valmiita
santerin leivokset resepti
Nam nam, herkuttelemaan!

Kiitos vielä viikonlopusta niille, jotka olivat mukana. Nyt paukkuu ukkonen ja kone pitää sammuttaa.

H

perjantai 11. heinäkuuta 2014

Betonia ja mosaiikkia

Aloitanpa kuvasarjan betonista, käytin taas 50 kg sementtilaastia, tein tässä alkukesästä lehtiä, saappaita ja pihalaattoja, samantapaisia kuin viime kesänä, kuvia TÄÄLLÄ

Raparperinlehdet ovat aina vaan kauniita, pienemmät lehdet on ruttojuurta ja pyöreissä laatoissa (valettu muovirasioihin) on lupiinin lehtiä ja kuunliljaa. Osa isoista lehdistä on kulhomaisia, kuvassa sitä ei juuri huomaa.


Lupiinin, ruttojuuren ja kuunliljan lehtiä
Kun on liian hätäinen, voi käydä hullusti. Olin vahingossa levittänyt betonia lehden yli ja siihen oli tarttunut hiekkakökköä. Yritin "varovasti" irroittaa sitä ja naps, poikki. Toinen lehti katkesi kun menin liian aikaisin kurkkimaan joko olisi valmista.. Siihen vedin sanerauslaastia pohjaan (olin samalla tekemässä mosaiikkiruukkua), siitä tuli vielä ihan hyvä ja kestävä. Risa lehti saa jäädä malliksi ja muistoksi siitä kun hosuu.

Saneerauslaasti pohjassa
Paikattu lehti oikealta puolelta
Sitten mosaiikkiin. Pallot tein vanhojen, epäonnistuneiden pallojen päälle. Saneerauslaasti toimii hyvin myös vanhan laatan päällä. Kuvassa oleva pallo oli turha yritys "vetää uusi sauma-aine vääränvärisen päälle". Toinen palloista oli muuten vain ruma. Pallojen halkaisija on valmiina noin 12 cm.


Toisessa pallossa on vain astianpaloja ja toisessa NÄIDEN ruukkujen jämiä.

 


Olen pilkkonut silloin tällöin valmiiksi laattoja ja kaikki olivat ihan sikin sokin kymmenissä eri rasioissa sekaisin, joten mitä muutakaan sitä voisi ulkona helteellä tehdä kuin lajitella palasia värien mukaan. Auringonpistos taitaa saada tekemään jotain tuollaista. Sitten liimailin niitä paloja yhteen ruukkuun. Tämä ruukku on melko pieni, 17 cm halkaisijaltaan.


Seuraava ruukku on pallon kanssa samaa maata, vain astioiden palasia. No taitaa siellä olla muutama laatan palanenkin. Mites se sanonta menee, että "pienilläkin padoilla on korvat".. mun "padalla" vain yksi. Ruukun halkaisija on noin 24 cm.

 

Arabiaa ja Hemtexiä löytyy..
Sydänruukku on vielä saumaamatta toiselta puolelta, se onkin ylläri mitä siellä on piilossa. Täytyy taas jättää joku juttu seuraavankiin kertaan.Tämä on suurin ruukku tähän astisista, halkaisija on melkein 30 cm ja oli kyllä työläs tehdä. Kukas utelias siellä taas tunki nassunsa kuvaan.. ;)


Mitäs sanoisitte jos seuraava kirjoitus onkin leivonta-aiheinen? Leivoin eilen..
Ihanaa, aurinkoista viikonloppua! Muistakaa että tänään alkaa Asuntomessut Jyväskylässä, sinne mars. Minä menen ensi viikolla, ihanaa kun on kotikaupungissa messut.

H

torstai 10. heinäkuuta 2014

Kirpparilöytöjä

Kiersin tiistaina viisi Jyväskylän kirpparia, siellä menee aina kohtuuttoman kauan aikaa, mutta joskus se on ihan kivaa. Täällä on lähemmäs 30 kirppistä, joten ei aika riitä kuin muutamaan kerralla. Etsin vain ja ainoastaan materiaalia käsityöjuttuihin ja jotain muutakin tarttui mukaan. Paljon jää ostamatta ylihinnoittelun takia. Ihan tavallinen mukikin maksaa usein euron, niitä kun saa kaupastakin uutena samalla hinnalla. Viimeksi kun mulla oli kaverin kanssa pöytä, kirpparin pitäjä sanoi että myydään liian halvalla. Sain kuitenkin rahaa ihan kivasti ja toin kotiin takaisin vain yhden laatikon. Se on minun käsitys kirpputorimyynnistä, mutta jokainen saa tehdä kuten parhaaksi näkee.

Tässäpä saaliini, ehkä ihmettelette mitä roskaa sieltä kiikutan, mutta jokaisella tavaralla on tarkoitus joka selviää sitten myöhemmin kun ehdin niitä kierrättää uuteen käyttöön.

Tämä laatikko maksoi kaksi euroa
kirpparilta

Kengät eivät ole (tietenkään) kävelyä varten, hinta yhteensä kaksi euroa.
Hopeanvärinen tarjotin ja tulitikkuteline on tupaantuliaislahjat äitille, hänellä on samanlainen "yksikerroksinen" (miten tuon vois ilmaista?) tarjotin ja tulitikkuteline tulee tarpeeseen kun tulisijoja löytyy joka huoneesta.
Lamppu oli euron, kaikki astiat ja kattila alle kolme euroa.
Paras löytö oli purkki valkoista Miranolia, avaamaton ja päiväystäkin vuoteen 2018. Hinta kaksi euroa. 
Nyt ei kannata mennä ihan heti uudestaan, pitää välillä askarrellakin jotain jotta saan tilaa hyllyille.

Oma suosikkini kirppareista missä kävin on Kirpparilla.fi, sitten järjestys on Silinteri, Sovatek, Spr ja Löytölähde Kirrissä. Viimeisestä en ostanut mitään. Ilmaisia juttuja haalin Sovatekin hyllyistä, astioita ja kenkiä.

Mosaiikkia on syntynyt ihan kiitettävästi viime viikkoina, siitä taitaa tulla seuraava postaus. Tässä esimakua, piilotin väriä, pieni pilkahdus vain mitä tuleman pitää.. ;)


Hilmakin söpöilee taas. Se oli päivän "mummolassa" ja heitin lelut pesukoneeseen sillä välin. Illalla oli hätä kun sisältä ei löytynyt yhtään lelua. Sitten vasta hätä olikin, kun ne löytyi ulkoa aivan liian korkealta oudon hajuisina.


Onnellinen koira lelujen keskellä, nyt jo hymyilyttää!
Hyviä fiiliksiä teille kaikille!

H

torstai 3. heinäkuuta 2014

Kaksi mosaiikkiruukkua

Nämä ruukut olivat tilaustyö. Ruukut ovat Irmelin omat. Käytin astioiden lisäksi keraamisia laattoja, joita tilasin Mosaiikkimyymälästä. Sen enempiä höpöttämättä, tällaiset niistä tuli.

mosaiikkiruukut
Toiselta puolelta tällaiset..
mosaiikkiruukut
.. ja toiselta tämännäköiset.
mosaic pot
Toinen ruukuista

Tässä Irmelin lähettämä kuva uudesta ruukkupuutarhasta, kiitos.


Nyt olen sitonut kirjoja kovasti, mutta tänään leikkelin pihalla astianpaloja pienemmiksi, oli ihanaa kun pitkästä aikaa ei palellut. Tosin olihan sitä vaatettakin.. mutta silti.

Lämmintä viikonloppua!

H