torstai 20. kesäkuuta 2013

Betonitöitä

Tässä olisi betonitöitä näytillä. Niitäkään en ollut ennen tehnyt joten tietysti hurahdin siihenkin! Nyt on 30 kg betonia pistetty menemään, 25 kg säkki on vielä odottamassa tuolla kun taas ehdin.........


Tuo aaltoileva kulho on valettu muoviseen kuppiin joka ei sitten irronnutkaan, joten siihen se jäi. Pitsilaatta on tehty niin, että silikonisen piirakkavuoan pohjalle lätkäisin pitsiliinan ja betonia niskaan. Se irtosi ihan plopsahtamalla kerralla. Myös ruusuisia silikonimuotteja kokeilin. Hiekkamuotteja ja vaikka mitä voi käyttää.  Kaksi muuta kulhoa on tehty koreihin, niistä jäi tosi kaunis pinta. Saappaat on kumppareihin valettu ja tarkoituksenani on päällystää osa mosaiikilla sitten joskus.


Raparperin lehti on laitettu hiekkakasan päälle ruoteet ylöspäin ja siihen betonia päälle. Kukas se taas on uteliaana nenunsa kanssa? Lehti on tuossa läikikäs vielä, mutta se kuivuu kauniiksi ja sileäksi.


Betonityöt on tosi helppoja: Rautakaupassa myydään sementtilaastin nimellä betonia joka on käsittääkseni samaa kuin hienobetoni. Siinä on koodi S30. Karkeammassa betonissa on S100. Sekin käy ihan hyvin, mutta pinnasta tulee vähän karkeampi koska siellä on karkeampaa mursketta seassa. Kokeilin sitäkin saappaaseen. 25 kg säkki maksoi K-Raudassa reilut viisi euroa, joten kallista tuo ei ole.

Betoniin sekoitetaan vettä niin että siitä voi muotoilla pallon, joka sitten kädellä hetken päästä alkaa löystyä eikä pysy enää koossa. Hanskat ja hengityssuojain on tarpeen. Minä sekoitin betonin ämpärissä käsin. Jos tekee isomman satsin niin voi laittaa porakoneeseen sen.. mikäs se sauva nyt onkaan, tiedätte varmaan. :) Jos tekee kulhoa tms, täytyy olla sisämuotti myös joka painetaan betoniin, sitten siihen laitetaan painoksi esimerkiksi hiekkaa. Parin päivän päästä työ irroitetaan VAROVASTI muotista, niin että ei kosketa betoniin vaan yritetään suostutella muottia ikäänkuin venymään. Myös veistä voi ihan varovasti kokeilla. Jos muotin ja betonin väliin saa vettä tai paineilmalla kunnon paineen, se irtoaa paremmin. Riippuu ihan muotista. Kelmua ja rasvaa voi myös koittaa ennen valua.

Harmi kun en ottanut työvaihekuvia, mutta netissä on kyllä hyviä ohjeita, mm. täällä

Sementin ja betonin ero on se, että kun sementtiin lisää hiekkaa, siitä tulee betonia. Selvitinpähän tuonkin asian kun olen joskus sitä ihmetellyt.

Kokeilkaahan, nuo on pihalla ihania koristeita. Tämä kirjoitus on kiireessä laadittu, älkää välittäkö jos tämä on vähän sekava selostus :)Kesäisiä oloja teille, nää lähtis vaunuilemaan :)

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hienoja töitä ja kiitos ohjeista! Uskaltaiskohan kokeilla huomenissa itsekin?

Unknown kirjoitti...

Kiitos, annahan palaa vaan! :)

Jonsku kirjoitti...

Hienoja on! Olen tehnyt pitsiliinoilla keramiikan pintaan, mutta hyvinhän näköjään toimii betonin pintaankin. Kiitos ohjeista!